Waarom is goedkoop geld lenen zo belangrijk?

Het antwoord op deze vraag lijkt op het eerste zicht zeer voor de hand liggend, maar toch zijn er nog steeds veel mensen te vinden die helemaal geen trek hebben in de zoektocht naar de goedkoopste lening. “Al dat gedoe, al die uren tijd die je steekt  in het berekenen en vergelijken van een lening terwijl het verschil in kostprijs toch nauwelijks opvalt!” zeggen ze. En op het eerste gezicht lijken ze daar best een punt te hebben. Het probleem zit ‘m echter in het feit dat de maandelijkse kosten voor de lening an sich verweven zitten in het bedrag dat je iedere maand aan de bank moet betalen. De opbouw van deze kosten is vaak helemaal niet zo duidelijk. Wanneer je op het einde van je krediet alle kosten onder de loep zou nemen, zou je perfect kunnen zien dat je heel eenvoudig geld had kunnen besparen. Precies, door wél tijd te stoppen in het zoeken naar een goedkope lening, dus.

Belangrijk

Door goedkoop geld lenen zorg je er dus voor dat je niet nodeloos veel geld kwijtspeelt dat je perfect had kunnen gebruiken voor andere, belangrijke zaken. Vooral wanneer je een grote lening, zoals een autolening of een hypothecaire lening afsluit zijn de kosten van groot belang. Dergelijke leningen worden immers afgesloten voor een middellange tot lange termijn, waardoor je steevast heel wat kosten zult moeten betalen. Daarnaast is het vooral bij een hypothecaire lening van belang om toch een beetje spaargeld achter de hand te houden. Hoge kosten kunnen er voor zorgen dat je niet meer over de mogelijkheid beschikt om wat geld opzij te zetten met alle mogelijke gevolgen van dien.

Leningen oversluiten

In bepaalde gevallen, vooral wanneer je over verschillende kleine leningen beschikt, kan het de moeite lonen om na te gaan of je deze leningen eventueel niet zou kunnen oversluiten. Hiermee bundel je feitelijk alle kleine leningen tot één grote. Hierdoor kan je vaak aanzienlijk wat geld uitsparen. Daarnaast is het ook nog eens een stuk eenvoudiger om slechts één in plaats van verschillende leningen in het oog te moeten houden. Het oversluiten van leningen wordt vooral omwille van deze twee redenen steeds populairder. Let wel, een lening oversluiten kan voorwaarden met zich meebrengen. Bepaalde leningen kan je bijvoorbeeld niet (kosteloos) oversluiten.

Conclusie

Als kredietnemer kan je het onzin vinden om je potentieel krediet te gaan berekenen en vergelijken, en hee: dat mág ook. Het is immers jóuw geld. Maar feit is wel, dat je met het zoeken naar een goedkoop krediet vaak heel wat geld kunt besparen.