Waar goedkope lening afsluiten?

Iedere bank of financiële instelling biedt haar klanten wel de mogelijkheid om een lening af te sluiten. Sterker nog, voor het merendeel van de banken zijn leningen de belangrijkste bron van inkomsten. Het feit dat kredieten voor banken zo belangrijk zijn geworden, heeft ervoor gezorgd dat de intrest op leningen de laatste jaren aanzienlijk is gedaald. Valt de keuze echter voor geld lenen zonder bank, dan bestaat de kans dat er sprake van een hogere interest is. Bij banken zelf zijn bijzonder populaire leningen zoals autoleningen en hypothecaire leningen de laatste jaren aanzienlijk goedkoper geworden. Een goedkope lening vinden en afsluiten is dus eigenlijk niet zo moeilijk meer. Het zijn vaak de eisen van de kredietnemer die er voor zorgen dat de kostprijs hoger komt te liggen. Maar waar kan je nu zo’n goedkope lening afsluiten?

Een goedkope lening afsluiten bij een bank

In de meeste gevallen kan je voor een goedkope lening prima terecht bij je (huis)bank. Dit is niet alleen de meest voor de hand liggende, maar waarschijnlijk ook de goedkoopste mogelijkheid. Door bij een bank een gewone persoonlijke lening af te sluiten ben je ervan verzekerd gekozen te hebben voor een betrouwbare financiering voor een redelijke prijs. Dus kan je een lening afsluiten bij de (huis)bank, dan zou dit in veel gevallen je eerste keuze moeten zijn. Probeer ook altijd in het achterhoofd te houden dat de rente die een bank in rekening brengt op een lening, niet is vastgesteld. Het vergelijken van een lening kan er dan ook zomaar voor zorgen dat je toch een alternatief met een lagere kostprijs bij een andere bank vindt. Goedkoop geld lenen is en blijft vooral een kwestie van goed vergelijken.

Een particuliere lening, goedkoop, maar ook interessant?

Wanneer je liever niet bij een bank wenst te lenen kan je ook beslissen om een onderhandse lening af te sluiten. Een onderhandse lening is een lening die wordt verstrekt van de ene particulier aan de andere. De lening wordt doorgaans door middel van mondelinge afspraken afgesloten, maar dat is niet aan te raden. Zelfs bij een onderhandse lening doe je er goed aan om alles op papier te zetten zodat zowel de kredietgever als de kredietnemer over de nodige wettelijke zekerheden beschikken. Hoe dan ook, het is het wel een feit dat de onderhandse lening een zeer eenvoudige manier van goedkoop geld lenen is. Wanneer je de kosten op je lening zo laag mogelijk wenst te houden is een onderhandse lening zeker en vast een interessant alternatief voor een gewone lening bij de bank.

Alternatieve financiële instellingen

Tot slot kan je er eventueel ook nog voor kiezen om een lening bij een zogenaamde alternatieve financiële instelling af te sluiten. Alternatieve financiële instellingen kunnen eigenlijk een beetje aanzien worden als “nepbanken”. Hoewel ze wettelijk gezien wel over de mogelijkheid beschikken om een lening te verstrekken zijn het eigenlijk geen echte banken. Dit zorgt er voor dat dergelijke financiële instellingen vaak vooral kredietnemers aantrekken die niet langer welkom zijn bij een gewone bank. Het risico dat deze kredietverstrekkers bijgevolg lopen vertaalt zich altijd in een hogere kostprijs.