Lenen voor een ander huis

Vroeg of laat krijgt (bijna) iedereen er mee te maken: de aankoop van het eerste, echte eigen huis! Een spannende, maar feestelijke aankoop, ook al haal je je financieel gezien heel wat op de hals. Een hypothecaire geldlening gaat immers om grote bedragen en kent een lange looptijd. Niet altijd breng je deze gehele looptijd door in dezelfde woning. Zeker wanneer je een gezinnetje sticht of je bestaande gezin steeds groter wordt, kan het zijn dat je na verloop van tijd behoefte krijgt aan een nieuwe stek. Maar: hoe ga je je nieuwe huis betalen?

Heb je al een bestaande woning en wil je graag verhuizen, dan kan je in aanmerking komen voor een overbruggingskrediet. Dit is een relatief goedkope lening, bedoeld om de termijn te overbruggen totdat je oude huis verkocht is. Je moet dan ook eigenlijk al op voorhand zeker kunnen weten dat het je lukt om binnen de gestelde termijn je oude woning te verkopen. De looptijd van deze termijn varieert: meestal wordt een periode aangehouden van één tot drie jaar. Dit betekent, dat je één tot drie jaar de tijd hebt om een koper te vinden voor je oude huis, zodat je met de opbrengst ervan je overbruggingskrediet kunt aflossen.

En als je je oude huis wilt houden?

Vrijwel de meeste mensen hebben aan één huis genoeg. Willen zij een ander huis aanschaffen, dan gaat de oude woning dus vroeg of laat in de verkoop. Juist in deze gevallen kan een overbruggingskrediet uitkomst bieden. Ben je van plan om je oude huis aan te houden (bijvoorbeeld in geval van een (proef)scheiding, om er kantoor te houden of gewoon, omdat het je wel leuk lijkt om meerdere huizen te bezitten), dan is een overbruggingskrediet geen geschikte lening voor jou. Je zal dan andere manieren moeten vinden om je volgende woning te financieren.

Hoeveel kan je lenen bij een overbruggingskrediet?

Bij het vaststellen van de hoogte van een overbruggingskrediet wordt rekening gehouden met diverse factoren. Hoe veel je precies kunt lenen en tegen welke condities, verschilt dan ook van aanbieder tot aanbieder en van bank tot bank. Het is dan ook aan te raden, om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken alvorens met een van hen in zee te gaan. Een tijdrovende bezigheid misschien, maar wel belangrijk: het gaat immers om grote bedragen! Voor het maximale overbruggingskrediet moet je eigenlijk uitgaan van de verkoopwaarde van je eerste woning, althans: van de woning die je te koop aanbiedt.