Goedkoop lenen met de woonlening

Het aangaan van een hypothecaire geldlening is een van de belangrijkste leningen die je als mens kunt afsluiten. Niet verwonderlijk natuurlijk, want een hypotheek gaat om een groot bedrag en heeft zodoende vaak een lange looptijd. Ook de voorwaarden die aan de hypothecaire geldlening zijn verbonden, zijn vaak behoorlijk uitgebreid. Niet iedereen kan aan al deze voorwaarden voldoen. Zeker wanneer je als kostwinner verantwoordelijk bent voor het onderhouden van een heel gezin, kan het nog weleens moeilijk zijn om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Hierdoor ontstaat weinig ruimte voor bijvoorbeeld het aangaan van een hypotheek. 

Wil je toch een hypothecaire geldlening aangaan, maar krijg je je lening niet gemakkelijk rond of alleen tegen voor jou ongunstige voorwaarden, kijk dan eens of je in aanmerking komt voor een lening van het Vlaams Woningfonds: goedkoop lenen met de woonlening! Bij het Vlaams Woningfonds kan je als gezin goedkoop geld lenen voor alles wat met wonen te maken heeft, zoals de aankoop maar ook het verbouwen van een woning. Ook de aankoop van bouwgrond behoort tot de mogelijkheden van het Vlaams Woningfonds.

Wat heeft het Vlaams Woningfonds te bieden?

Bij het Vlaams Woningfonds leen je, zoals gezegd, geld voor de aan- of verkoop van je huis. Het hoeft dan niet perse om een eerste lening te gaan: ze verstrekken ook leningen in tweede hypothecaire rang, bijvoorbeeld voor (noodzakelijke) werken aan je woning. Je bestaande hypothecaire lening kan dan gewoon naast de lening van het Vlaams Woningfonds blijven bestaan.

Hoeveel rente betaal je bij een lening van het Vlaams Woningfonds?

Het is niet mogelijk om een vaste rentevoet aan te geven wanneer het gaat om een lening via dit speciale fonds. Deze rentevoet wordt namelijk individueel bepaald en hangt af van je netto belastbaar inkomen, het aantal kinderen en/of personen die ten laste vallen van jouw inkomen, en de ligging van de woning die je op het oog of in je bezit hebt. Wil je weten hoe hoog de rentevoet in jouw geval bedraagt, dan zal je dus een afspraak moeten maken bij het Vlaams Woningfonds. Pas wanneer zij een leningsaanbod aan je verstuurd hebben, is de door hen geboden rentevoet definitief.

Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen?

Het Vlaamse Woningfonds is er alleen voor mensen met kinderen. Ben je alleenstaand zonder dat je een kind ten laste hebt, dan kom je dus niet voor deze vorm van lenen in aanmerking. Verder mag je inkomen de maximumgrenzen niet overschrijden en moet de woning waarom het gaat, gelegen zijn in het Vlaams Gewest.