Goedkoop lenen als alleenstaande

Het woord zegt het al: als alleenstaande sta je er alleen voor! Niet alleen voor het dagelijks leven, maar ook en vooral voor de kosten hiervan. De hypotheek, de elektriciteit, de kosten voor de auto: wanneer je overal alleen voor opdraait, is het niet verwonderlijk dat je het financieel soms even wat moeilijker hebt. Soms zelfs zó moeilijk, dat je bent aangewezen op een lening. Dan is het natuurlijk belangrijk om deze lening zo goedkoop mogelijk af te sluiten. Maar is dit ook haalbaar? Als alleenstaande kunt u vaak minder goede waarborgen voorleggen wat kan zorgen voor een hogere in plaats van een lagere kostprijs. Er zijn gelukkig ook verschillende zaken waarmee je de kostprijs van je lening kunt drukken. We helpen je graag een handje door je in dit artikel van de nodige informatie te voorzien.

Kies voor de goedkoopste kredietvorm

Heel wat kredietnemers vinden het tegenwoordig belangrijk om voor een krediet te kiezen dat over flexibele voorwaarden beschikt. Op zich geen enkel probleem natuurlijk, maar vooral voor een alleenstaande is een flexibel krediet vaak de duurste keuze. Sowieso is een doorlopend krediet duurder dan een persoonlijke lening. Daar komt bij dat op een doorlopend krediet vaak strengere eisen van toepassing zijn, waardoor je betere waarborgen moet kunnen voorleggen. Niet altijd even gemakkelijk voor een alleenstaande, zodat de kostprijs van de lening al snel de hoogte in schiet. Wil je zo goedkoop mogelijk lenen als alleenstaande, kies dan voor een persoonlijke lening in plaats van voor een doorlopend krediet.

Leningen vergelijken

Wanneer je op zoek bent naar een zo goedkoop mogelijke lening, vergeet dan niet om het aanbod van verschillende kredietverstrekkers te vergelijken. Een bepaalde kredietverstrekker kan er immers voor kiezen om een specifieke lening aanzienlijk goedkoper aan te bieden dan een andere financiële instelling. Door de verschillende leningen met elkaar te vergelijken kan je vaak heel wat geld uitsparen. Daar komt nog bij dat het vergelijken van leningen erg eenvoudig is, zeker wanneer je gebruikmaakt van bijvoorbeeld een vergelijkingssite of één van de rekenmodules op de website van de bank.

Wees voorzichtig met reeds lopende leningen

Tijdens het toekennen van een lening wordt er altijd nagegaan of je al leningen hebt lopen. Voor jouzelf is dit misschien een nadeel, maar bekijk het ook eens vanuit de positie van de bank. Die wil immers weten hoe groot het risico op wanbetaling is.  Hoe lager je inkomen ligt en hoe meer leningen je reeds hebt lopen, des te groter het risico voor de bank, zeker wanneer er geen partner is om een eventuele schuld op te verhalen. Een hoger risico staat vrijwel altijd gelijk aan een hogere kostprijs. Denk dus goed na alvorens als alleenstaande meerdere leningen af te sluiten.