Goedkoop geld lenen voor energiezuinige maatregelen

Als je na lang zoeken je eigen droomhuisje hebt gevonden, wil je je huis natuurlijk wel helemaal naar je eigen zin maken. Voor veel mensen betekent dit vroeg of laat dat zij aan het verbouwen slaan. Maar juist een verbouwing kan behoorlijk in de papieren lopen. Gelukkig bestaan er diverse mogelijkheden om goedkoop geld te lenen, zoals bijvoorbeeld via het VMSW. Maar wanneer je bij een verbouwing kiest voor energiebesparende maatregelen, zijn er nog meer opties te vinden. Goedkoop lenen via het FRGE, om maar eens iets te noemen. 

Wat is het FRGE?

De afkorting FRGE staat voor Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost. Dit fonds werd in 2006 opgericht door de overheid en heeft als doel huiseigenaren te helpen bij het doen van energiebesparende investeringen. Hierbij kan je denken aan een breed scala van energiebesparende maatregelen, zoals vloer-, muur- of dakisolatie, de aanschaf van een zonneboiler, zonnepanelen, een geometrische warmtepomp of hoogrendementsbeglazing. Het doen van energiebesparende investeringen kent dubbele voordelen: niet alleen wordt je energierekening lager, maar ook het milieu wordt hierdoor minder belast. Om de energiebesparende aanpassing(en) te realiseren, kun je geld lenen via het FRGE. Je leent dan een bedrag tot maximaal 10.000 euro, terug te betalen binnen 5 jaar. De berekende rente is ongekend laag: slechts 2%, dus dit mag met recht een goedkope lening genoemd worden.

Hoe kom je aan een lening via FRGE?

Je kan niet rechtstreeks lenen via het FRGE: de aanvraag verloopt altijd via een lokale entiteit. Bij welke instantie je terecht kunt, is dus afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Wel kan je bij het FRGE nagaan waar in jouw gemeente de lokale entiteit gevestigd is. Ga je voor het aanvragen van een lening en ben je zelf heel handig aangelegd, hou er dan rekening mee dat één van de voorwaarden is, dat de werken via een aannemer verlopen. Ook is het verstandig om éérst je aanvraag rond te hebben alvorens met de werken te laten starten. Dit om problemen te voorkomen, mocht je onverhoopt toch niet in aanmerking komen voor een goedkope geldlening via FRGE.