Goedkoop geld lenen voor een verbouwing

Ook al heb je jaren geleden je droomhuis gevonden, dan wil dat niet zeggen dat je nu op je lauweren kunt rusten. Tijden veranderen: misschien heb je in de loop der tijd wel gezinsuitbreiding gekregen, erger je je al jaren aan die onpraktische keuken of wordt het gewoon de hoogste tijd om je woning eens flink te laten renoveren. Dat kan natuurlijk allemaal prima, maar bedenk wel dat een (grondige) verbouwing meestal het nodige kost. En waar haal je dat geld vandaan? Ga je lenen voor een verbouwing, bekijk dan in hoeverre goedkoop geld lenen interessant kan zijn.

Juist omdat een verbouwing of renovatie flink in de papieren loopt, is het belangrijk een zo gunstig mogelijke lening af te sluiten. Je betaalt immers niet alleen een bedrag om je lening af te lossen, maar ook om alle bijkomende kosten (rente) te voldoen. Hoe hoger de rentevoet die je moet betalen, hoe meer geld je kwijt bent zonder dat dit ten gunste komt aan je huis. Even rondkijken naar een gunstige manier om zo goedkoop mogelijk te lenen is dan ook heel belangrijk: sluit nooit een lening af zonder deze te vergeleken hebben met andere aanbieders.

Goedkoop lenen bij de VMSW

Ben je op zoek naar een goedkope lening voor een verbouwing of renovatie van je huis, dan is een lening bij de VMSW misschien wel wat voor jou. Deze lening lijkt op een lening van het Vlaams Woningfonds, maar is ook beschikbaar voor mensen zonder kinderen en voor alleenstaanden. Je komt alleen in aanmerking voor een lening via de VMSW wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals bijvoorbeeld de inkomenseisen. Ben je alleenstaand, dan moet je belastbaar inkomen (netto) liggen tussen de 8.420 en 33.660 euro. Voor gezinnen van minimaal twee personen gelden andere bedragen, te weten 8.420 en 50.500 euro. Ligt je gezinsinkomen hoger dan € 50.500,= (netto) per jaar, dan kan je dus niet lenen via de VMSW. Maar hee,de kans is in dat geval groot dat je je sowieso prima kan redden zonder lening, VMSW of niet.

Solvabiliteit

Natuurlijk is ook het VMSW geen filantropische instelling: zij willen hun uitgeleende geld op termijn ook weer retour zien. Een onderzoek naar je solvabiliteit ligt dan ook in de lijn der verwachtingen. Hierbij wordt gekeken of je na afbetaling van het krediet nog genoeg overhoudt om maandelijks van te leven.